Fincher gör Millenium

nu är det bekräftad!

Källa: Filmnyheterna
http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Fincher-gor-Millennium-i-Stockholm/

Efter en tid av rykten är det nu alltså klart att det blir David Fincher, mannen bakom filmer som ”Seven”, ”Fight Club” och ”Benjamin Button”, som ska regisser den amerikanska nyinspelningen av ”Män som hatar kvinnor”. David Fincher är kontrakterad för den första filmen men finns med i planerna även för del två och tre.
- Finchers scenograf har varit här i Stockholm i tre veckor. David Fincher är också på plats just nu. De har gått omkring i stan och är helt tagna. Det säger att det är för många bra platser att filma på, säger filmkommissionär Ingrid Rudefors på Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Tanken är att samtliga exteriörer ska filmas i Stockholm. Möjligtvis även någon interiör. Men eftersom Sverige till skillnad från flera andra europeiska länder inte har skattelättnader för influgna filmproduktioner är det för dyrt att även lägga studiojobben här. De hamnar därför i ett land med skattelättnader, troligen även det i Europa, säger Ingrid Rudefors.
- De ska anställa stora delar av teamet här. David Fincher tar med sig sin producent och sin scenograf, alla andra ska anställas här.

Även fotograf?
- Ja. Jag har förstått att han (David Fincher) vill ha en europeisk look på det hela och det finns en hel del som har visats i USA som de gillar, som ”Let the Right One In”, säger Ingrid Rudefors.

Producenten Sören Staermose, som med sitt Yellow Bird producerade de tre svenska millenniumfilmerna, är lite mer återhållsam än Ingrid Rudefors när det gäller hur säker det är att Stockholm verkligen blir inspelningsplatsen.  
- Vi kan inte bekräfta att inspelningen helt säkert startar i höst eller att det blir i Stockholm. Manuset är inte helt färdigskrivet och det är mycket som ska på plats innan vi vet säkert att det blir av. Men det ser bra ut, det gör det.

Med tanke på alla logistik, avspärrningar av stan och en rad andra fortfarande outredda frågor är det enligt Sören Staermose först i juni som han kan ge ett definitivt besked och mer detaljer om vad som verkligen gäller.

Överst på Ingrid Rudefors lista just nu står att boka möte med ansvariga personer i Stadshuset och övertyga dem för hur viktigt det är att staden ställer upp på alla möjliga sätt för att göra inspelningen så smidig och effektiv det bara går. I en produktion av den här storleken ställs en del krav när jättekranar ska upp och hela broar belysas. Å andra sidan får Stockholm (och till viss del svenska filmarbetare) en exponering som i förlängningen överträffar vilka prinsessbröllop eller Ocean Race-tävlingar som helst.

Speciellt viktigt blir det också för de svenska filmarbetarna. I ett land utan skattelättnader för filminspelning är en effektiv och smidig organisation som kan backa upp produktionen på bästa sätt det tillsammans med kunnig lokal personal det enda konkurrensmedlet som finns. Och funkar en inspelning av den här storleken kan det förhoppningsvis leda till att fler väljer Sverige som inspelningsplats. 

Inga skådespelare är kontrakterade i dagsläget, men det finns flera som är påtänkta. Vilka de är vill Ingrid Rudefors inte berätta men kallar dem för ”enormt stora stjärnor”.
Rykten har en tid pratat om Brad Pitt i rollen som Mikael Blomkvist. David Fincher och Brad Pitt har också jobbat ihop i tre tidigare filmer - ”Seven”, ”Fight Club” och ”Benjamin Button”.  Men det är som sagt bara rykten än så länge.

Enligt Ingrid Rudefors är inspelningen är planerad att starta i oktober och pågå i två till sju veckor. 

2010-05-05 Fredrik Zillén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0