Avskaffa filmcensuren - föreslår regeringen

Publicerad 11 mars 2010 - 14:23
Uppdaterad 11 mars 2010 - 14:40
källa SVT http://svt.se/2.27170/1.1923509/regeringen_foreslar_avskaffa_filmcensuren

Den obligatoriska förhandsgranskningen av film som visas offentligt i Sverige bör avskaffas. Det föreslår regeringen idag.

Statens biografbyrå grundades 1911, vilket gör den till världens äldsta verksamma censurmyndighet. Den obligatoriska förhandsgranskningen har under många år debatterats kraftigt i Sverige. Även biografbyrån har uttryckt åsikten att själva censurverksamheten är otidsenlig.

- Det är glädjande att världens äldsta och numera väldigt omoderna filmcensur för vuxna äntligen avskaffas, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Regeringen skriver i sin lagrådsremiss att dagens åldersgränser samtidigt ska finnas kvar. Regeringen vill dock att en del undantag ska kunna göras. Exempelvis vill man undvika att föräldrar som går på så kallade barnvagnsvisningar förhindras att se vissa filmer på grund av att de tar med sig spädbarn in i salongen.

Regeringens förslag innebär att Statens biografbyrå avskaffas i sin nuvarande form och ersätts med en ny myndighet som ska "stärka barn och unga som medvetna medieanvändare".

Efter att lagrådet sagt sitt kommer en proposition från regeringen att landa på riksdagens bord senare i vår. Om kulturministern får som hon vill träder de nya reglerna i kraft kommande årsskifte.

Anders Silvergren Blåder


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0