Männen regisserar vårens filmer

DN 2010-01-19
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/mannen-regisserar-varens-filmer-1.1029431

Drama, dokumentär, action och komedi – vårens svenska filmrepertoar är bred, utom på en front: antalet kvinnliga regissörer.


Generande få, som Svenska filminstitutets vd Cissi Elwin Frenkel uttryckte kvinnounderskottet vid gårdagens säsongspresentation. Hon förekom alla frågor och meddelade att Filminstitutet, SFI, nu avsätter två miljoner kronor ur utvecklingsbudgeten för att främja åtta filmprojekt ledda av kvinnor. Andelen kvinnliga regissörer stampar envist kring 25 procent, ett problem ur jämställdhetssynvinkel, men även en fråga om kvalitet och kommersiell framgång. Kvinnor har större framgång än män vid sina ansökningar om filmkonsulentpengar, vilket tyder på väl genomarbetade projekt. Den stora snedfördelningen skapas genom de filmer som görs utan SFI:s inblandning, och där nära nog samtliga är regisserade av män.

– SFI tar bara ställning till inkommande ansökningar och har inte hela ansvaret, sa Cissi Elwin Frenkel och riktade en skarp uppmaning till landets producenter att förändra statistiken.

Missnöjd var hon däremot inte med vårens filmprogram, även om det varit svårt och nervöst att matcha 2009 års svenska filmsuccéer, med Millennietrilogin som största publikmagnet.

Publik har även vårens första stora premiär dragit: de 122 kopiorna av ”Snabba cash” nådde över 105 000 besökare under sin första helg, ett mottagande som filmens producent Fredrik Wikström sades sig vara smått chockad över. Nu ökas antalet kopior.

Svensk film fortsätter att ta plats också utomlands. Dramat ”Sebbe” är en av de tre filmer som visas på filmfestivalen i Berlin och Babak Najafis första långfilm. Filmen är en berättelse om kärlek och svek, om en 15-årig pojke och hans deprimerade mor.

Även på ett tidigare stadium söker allt fler svenska filmmakare utländska samarbeten, och två internationella skådespelarstjärnor dyker upp på duken: Danny Glover, som lockades av Othman Karims manus till ”För kärleken”, och Tchéky Karyo, som gör rollen som en undergörande fransman i ”Änglavakt” i regi av Johan Brisinger.

Premiären av den 26:e Beckfilmen pareras av en parodi på densamma, med ”Kommissarie Späck”.

Säsongens omtalade kvinnliga regissör Linda Thorgren spelar även huvudrollen i sin dokumentär ”Blood calls you”, som spås bli ett hett debattämne. Filmen är hennes egen berättelse om relationen med en man som slår, och en familjehistoria med generationer av våld mot kvinnor.

– Det är en film gjord mitt i krisen. Här finns barn, mammor, pappor. Det är tydligt Lindas egen version av vad som har hänt, men alla har varit med på att hon berättar den, sa producenten Stina Gardell i influensasjuka Thorgrens ställe.

”Kärlekens krigare” i regi av Simon Staho är en kärlekshistoria om ett lesbiskt par som för sin kärleks skull dödar den enas far. När skådespelarna Josefin Ljungman och Shima Niavarani fick frågor om Stahos kontrollbehov erkände Niavarani att hon lyckats lurat sig till att få se allt inspelat material mitt under inspelningen, då de bestörta fått veta att filmen skulle gå i svartvitt.

– Simon vet inte om det här, och jag lovar att aldrig göra så i kommande filmer. Jag respekterar ju konstnärens integritet. Och min egen.

Sanna Torén Björling

[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0