Kinobloggen om My Name is Khan

My name is Khan and I´m not a terrorist

Fredag 12 februari 2010 18:59
Rizwan Khan på väg för att möta presidenten Rizwan Khan på väg för att möta presidenten

Det finns två sorters människor, Goda och Onda. Det lär Rizwan Khans mamma honom den dag han berättar för henne om en diskussion han hört på gatan. Diskussionen handlade om hur hemska och elaka hinduer var. Rizwan Khans mamma berättar för honom att det inte går att se skillnad på goda och onda. Det finns varken någon färg eller religion som avgör vilken sorts människa du är.

Med den lärdomen reser Rizwan Khan, som har aspergers syndrom, från Indien till USA och San Fransisco för att bo hos sin bror. Rizwan spelas av megastjärnan Shah Rukh Khan.

Här lever han ett fridfullt liv tills attackerna den elfte september. I efterdyningarna utsätts Rizwan, som är muslim, och hans familj för stark rasism. Grannar som var vänner ser plötsligt familjen Khan som ett hot.

Hatet och de brutala konsekvenserna av det gör att Rizwan ger sig ut på en resa runt USA. Målet är att träffa presidenten. Han har en sak att säga till honom:

-My name is Khan and I’m not a terrorist.

Budskapet i den här bollywoodfilmen är oerhört tydligt. Det är inte religionen som avgör om du är ond eller god.

Idag visades filmen här på Berlinalen samtidigt som den hade premiär i Indien. I Mumbay fick 21000 poliser rycka ut för att försvara biobesökare och biografer, som valt att visa filmen, mot de hinduiska nationalisterna Shiva Sena. Det provocerande för de hinduiska nationalisterna kan vara att Rizwan Khan är en indier som inte är hindu, att hjälten i filmen är muslim. Men protesterna är även riktade mot huvudrollsinnehavaren. Shah Rukh Khan gjorde nämligen ett uttalande för en tid sedan där han ville att det cricketlag han äger, som spelar i Indiska ligan, skulle få rekrytera spelare från Pakistan. Efter det så beslutade flera biografer att inte visa Khans nya film som alltså är "-My name is Khan".

Att ett sådant uttalande är kontroversiellt och att premiären av en film som denna, vars budskap är tolerans, bidrar till att 2000 medlemmar av Shiva Sena grips, tycker jag vittnar om hur infekterad den här frågan är i Indien.

/Lisa Bergström för Kinobloggen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0