Guldbjörn till Ruben Östlund

vad kul!

ur dagens DN:

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/guldbjorn-till-ruben-ostlund-1.1046863

Uppdaterat i dag. 07:54. Publicerat i dag. 00:32

BERLIN. Ruben Östlund vann årets första Guldbjörn i Berlin. Han fick priset för kortfilmen om ett rån som han blev vittne till för fyra år sedan. – Det var en väldigt, väldigt absurd upplevelse, säger han på väg hem till Göteborg.

Ruben Östlund hade egentligen tänkt åka hem på tisdagen, men blev kvar och kunde därmed sent i går kväll ta emot priset för bästa film i Berlinalens kortfilmsklass.

För fyra år sedan blev han och hans kollega vittnen till ett misslyckat rån mot NK. I filmen har man gjort om det till ett bankrån _ ett misslyckat sådant.

– Jag hade en bild av hur ett rån gick till, men det stämde väldigt dåligt, berättar Ruben Östlund.

Han trodde att rån var effektiva och välplanerade med vittnen som flyr i vild panik.

Verklighetens rån var mer betydligt mer taffligt och en gammal man vågar till och med gå fram och välta omkull rånarnas flyktmoped. Sedan gömmer han sig bakom en stolpe och blir beskjuten. Någon minut senare är rånarna gripna.

– Få lyckas behandla det här ämnet utan att romantisera det. Det finns en tendens att måla upp en värld som inte är så vardaglig, säger Ruben Östlund.

Själv försökte han filma händelsen med sin mobiltelefon.

– Det är också absurt när vi står där och klagar över zoomen. NU sitter de där killarna antagligen i fängelse och jag har vunnit en Guldbjörn, konstaterar Ruben Östlund.

Vad gör du när du kommer hem?

– Vi ska egentligen reka inspelningsplatser inför nästa långfilm, säger han.

Ruben Östlund är 35 år, bor i Göteborg och är mest känd för den prisade långfilmen De ofrivilliga som hade premiär i Cannes våren 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0