Filminstitutets VD Cissi Elwin slutar

http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Cissi-Elwin-slutar-som-VD-pa-Filminstitutet/


VD lämnar Filminstitutet Idag på förmiddagen informerade Cissi Elwin Frenkel personalen på Svenska Filminstitutet att hon vid årsskiftet lämnar sin tjänst som verkställande direktör. (UPPDATERAD)



Cissi Elwin Frenkel har varit VD på Svenska Filminstitutet sedan i augusti 2006. Hon lämnar nu detta arbete för att den 1 mars tillträda tjänsten som VD och chefredaktör för tidningen Chef.

- Jag hade inte planerat att sluta på Filminstitutet men jag fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, säger Ciss Elwin Frenkel.
- Jag är så glad att ha fått vara med dessa fyra år när så mycket har hänt inom svensk film. Allt från framgångar på hemmaplan till genomslaget på världsscenen, när svensk film regerade världen med Millenniumtrilogin, Hollywood plockade upp våra stora talanger och när de svenska dokumentärerna påverkade världspolitiken. Jag känner en enorm ödmjukhet för och kärlek till alla de filmskapare som jobbar under svåra villkor och ändå förverkligar alla dessa filmer.
- Jag är också enormt glad över att ha fått jobba i en organisation som Svenska Filminstitutet. ”Bunkern på Gärdet” är inte som en del tror full med byråkrater utan med passionerade filmälskare som gör allt för att svensk film ska bli så bra som möjligt.

Styrelseordförande Håkan Tidlund beklagar att Cissi Elwin Frenkelnu lämnar Filminstitutet.
- Jag beklagar verkligen att Cissi nu väljer att lämna oss. Under sina år som VD har hon genomfört ett stort och mycket framgångsrikt arbete med att modernisera Filminstitutet både när det gäller den interna organisationen och formerna för att stödja svensk film. Genom ett metodiskt och engagerat förändringsarbete har Filminstitutet bidragit till att kvaliteten på svensk film höjts och att den fått ett större genomslag både publikmässigt och på olika filmfestivaler runt om i världen. Cissi har också varit mycket uppskattad internt och externt och har varit en skicklig företrädare för svensk film.

Styrelsen kommer omedelbart att inleda arbetet med att hitta en ny verkställande direktör.
- Nu går filmpolitiken in i skarpt läge när ett nytt filmavtal ska förhandlas fram. Cissi har gjort ett fantastiskt förarbete genom att få en bred politisk förankring för idén om ett breddat filmavtal och för att svensk film behöver och är värd en stark satsning. Det arbetet kommer nu tf VD Bengt Toll att fortsätta med oförminskad takt, samtidigt som vi inleder rekryteringen av en ny VD för Filminstitutet, säger Håkan Tidlund. 


RÖSTER FRÅN BRANSCHEN (här uppdaterar Filmnyheterna hela tiden så fort vi får in fler branschröster)

BJÖRN ROSENGREN (ordförande Film- & TV-producenterna)

Vad tänker du nu i och med att Cissi Elwin avgår som VD för Svenska Filminstitutet?
- Det var väldigt sorgligt att höra. Hon har ryckt upp och förnyat Filminstitutet. Hon har varit väldigt öppen och fört en bra debatt med hela branschen.  

På vilket sätt tycker du att hon har påverkat filmsverige?
- Hon har fört fram den svenska filmen på ett avsevärt bättre sätt än sina föregångare både medialt och internationellt.

Hur hoppas du att styrelsen tänker när de nu ska rekrytera en ny VD?
- Jag hoppas att de väljer någon som har samma egenskaper som Cissi.

Vilka är de?
En bra chef. Någon som är engagerad, kan kommunicera och även hantera regering och riksdag.


HELEN AHLSSON (producent, Tre Vänner)

Vad var din första tanke när du fick beskedet att Cissi Elwin Frenkel slutar?
- Rackarnas att hon inte kom tillbaka och hann fortsätta att genomföra sitt förändringsarbete. Vi kommer att sakna henne.

Hur tycker du att SFl har förändrats under hennes VD-period?
- Det märks att hon har gjort bra chefsrekryteringar på alla plan, till exempel att SFI fått en produktionsstödschef, att SFI blivit öppnare och mera lyhört för branschen, satt fokus på publiken. Hon tog tag i organisationen och gjorde den mer förståelig för oss utanför. Det blev en lyckad mix mellan att ta vara på intern kompetens och blanda den med nytt friskt blod.

Vad har hon gjort för Film-Sverige?
- Som jag sa, en helt annan öppenhet där man har kunnat prata direkt med VD om man velat. När det gäller filmpolitik är ju det här inte de snabba förändringarnas bransch och allting tar väldigt lång tid, så hypotetiskt hade hon kanske satt avtryck i ett nytt filmavtal om hon hade fortsatt.

Vad tycker du att en ny VD ska ha för egenskaper?
- Det här blir spännande, vem som ska bli en värdig efterträdare. Jag tycker att Cissi varit väldigt bra som VD och nu krävs någon som är minst lika bra och kanske ännu bättre.

Har du något namn att föreslå?
- Nej, men jag hoppas att man vågar titta inte bara i Sverige utan även internationellt.


PER-ERIK SVENSSON (VD, Filmpool Nord)

- Först vill jag säga att jag tycker det är tråkigt att Cissi Elwin slutar.

Vad tycker du att det krävs av en VD för Filminstitutet?
- Det behövs ett starkt ledarskap, speciellt nu när det händer så mycket med den rörliga bilden, bland annat på distributionsområdet och nya affärsmodeller. Det krävs en väldigt energisk chef som kan leda och driva filmfrågorna i framtiden. Jag tror att man måste vända på varje sten för att hitta rätt person, inte bara trampa på i gamla banor, och också titta på hela Filminstitutets struktur, det bör omfatta alla former av rörliga bilder.


ANNA CARLSON (ordförande i Teaterförbundet)

Vad var din reaktion när du fick höra att Cissi Elwin Frenkel slutar som VD?
- Jag tycker att det är väldigt tråkigt och blev ledsen över beskedet. Hon har varit en enorm kämpe för filmen i Sverige. Och trots att röster höjdes om hennes brister i kunskap om film när hon tillträdde så visade  hon väldigt snabbt att hon satt sig in i och lärt sig den svenska filmbranschen. Cissi har argumenterat för filmen som konstform och för att få den nödvändiga finansieringen. Hon har varit en stark röst för svensk film både nationellt och internationellt. Som jag ser det har hon genom att stå på filmarnas sida gett film-sverige kurage och mod.

Hur tycker du av Filminstitutet har utvecklats under hennes VD-period?
- Det har blivit en mycket öppnare organisation med en öppnare attityd mot omvärlden. Det är lättare att nå in och föra en dialog. Personligen har jag nu mycket mer relationer med SFI än tidigare. Teaterförbundet och Filminstitutet har nu två projekt gemensamt, tillsammans med Film- och tv producenterna – om arbetsmiljön och om jämställdheten. Det samarbetet har kommit till stånd tack vare den nuvarande ledningen. Och det tycker jag är märkvärdigt!

Vilka egenskaper ska en ny VD ha, tycker du?
- Jättesvårt – naturligtvis ett intresse för och helst kunnande om svensk film. Och det krävs som alltid goda ledaregenskaper för att driva en så stor organisation. Men – låt mig bli överraskad!


INGRID RUDEFORS (filmkommissionär, Filmregion Stockholm-Mälardalen)

Hur var din reaktion när du fick veta att Filminstitutets VD slutar?
- Vi på Filmregion Stockholm-Mälardalen tycker att det är jättetråkigt, vi har haft ett fantastiskt samarbete. För mig personligen har hon alltid varit en stark förebild som yrkeskvinna. Det är en stor förlust för svensk film och kvinnligt ledarskap. Hon är väldigt lättillgänglig, personlig, vänlig och påläst.

På vilket sätt har hon påverkat filmsverige?
- Det är intressant att se att beslutet om mer pengar till färre filmer verkligen har höjt kvaliteten på svensk film, vilket märks inte minst på de många filmer som tagit plats på internationella festivaler. Som filmkommissionär märker jag att det internationella intresset för svensk film har ökat – vi syns, hörs och finns på kartan. Och här har Cissi Elwin bidragit ordentligt.

Vilka egenskaper tycker du att en VD för Filminstitutet ska ha?
- Sunt storhetsvansinne! En person som har kraften att fortsätta att höja värdet på den svenska filmen och göra den fortsatt synlig på den internationella arenan. En person som förstår vikten av att vi i Sverige både värnar om den lilla filmen och samtidigt vågar satsa på stora internationella samproduktioner. Jag vill inte ha en fyrkantig byråkrat utan en person med stora visioner.


HÅKAN BJERKING (ordförande för Sveriges filmregissörer)

Din reaktion på att Cissi Elwin Frenkel lämnar Filminstitutet?
- Jag tycker att det är synd att hon går nu. Hon har varit en väldigt bra samtalspartner för oss filmregissörer, varit intresserad och nyfiken, och hon är en bra lyssnare som månar om det öppna samtalet. Vi har bjudits in till samtal om framtiden för svensk film och verkligen fått bli delaktiga. Hon har också förstått att Filminstitutet måste ta del av vad alla parter, inte bara producenterna, tycker.

Hur har Filminstitutet utvecklats under Cissi Elwin Frenkels VD-period?
- Större öppenhet, lyhördhet och direkthet. Man har kunnat ringa direkt till VD:s mobil och hon har alltid svarat eller ringt upp.

Hur vill du att en ny VD ska vara?
- Öppenhet, lyhördhet och förmåga att formulera en vision är viktiga egenskaper. Cissi Elwin har kanske varit en försiktig general när det gäller visionerna. Jag vill ha en person som kan värna om den konstnärliga filmen.



2010-12-07 Susanne Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0