Sounding Out - Avant 2010

AVANT10 - SOUNDING OUT

http://film-i-varmland.regionvarmland.se/visning/evenemang-visning/avant/avant10-om-arets-evenemang-texter-filmer/avant10-sounding-out

2010 års upplaga av Avant som var den 7e festivalen lockade till starka upplevelser i ljudvärlden med bland annat världsstjärnan Bruce McClure och filmer och musik av bland annat Ralf Lundsten och Ekri Kurenniemi.

 

AVANT – det värmlandsbaserade evenemanget kring experimentfilm genomfördes den 27 till 28 augusti på Kristinehamns konstmuseum och på Arenan i Karlstad. I år samarrangerades AVANT av Film i Värmland, Karlstads Universitet, föreningen Världsaltet och Kyreruds folkhögskola. Huvudperson var på sätt och vis den världsberömda performancestjärnan Bruce McClure från New York och han höll även en workshop.

Se klipp: Intervjuer med Anna-Karin Larsson, Filmform, deltagaren Randy från Chicago, Lisskulla Moltke-Hoff, konstnär, samt korta klipp från Mika Tannilas och Thomas Nordanstads filmer. Mika Tannila introducerar även klipp från dokumentären om Erki Kurenniemi. (Filmer som syns är "Future Is Not What It Used to Be", "A Physical Ring"  av Taanila och "Hashima" av Nordanstad.)

Mika Taanila var gäst under lördagen och han hör till de främsta finländska experimentfilmarna och visade dels sina egna filmer och även en suggstiv dokumentär om teknologundret och elektronmusikern Erki Kurenniemi. Kurenniemi som tidigt konstruerat instrument för elektronmusik och gjort egna filmer baserade på elektronik och ljudimpulser har sedan 70-talet även varit en välkänd expert i Finland vad gäller ny teknik och framtidens tekonologier. I dokumentärfilmen "Future Is Not What It Used to Be" presenterades detta underbarn vars fascinerande livsöde på sätt och vis kan ses som ett misslyckande trots stor begåvning och sitt rastlöst engagemang. Själv lär han dock vara nöjd med sitt liv - trots att han inte blivit forskare eller uppfinnare på högre nivå - enligt egen utsago främst för att han mött så många kvinnor i sitt liv. Detta intresse tillsammans med teknologi och naturen utgjorde tydliga teman i de kortfilmer från 60talet som Taanila även presenterade under AVANT.

Han lämnar efter sig en enorm informationsbank av dokumentationer från sitt eget liv - filmer, stillbilder osv - som alla bidrar till bevarandet av hans virutella personlighet som han ser det.

 

Se klipp: Anna-Karin Larsson från Filmform om konstfilm och filmaren Mika Taanila om vad som inspirerat honom.

Thomas Nordanstad har tillsammans med Micke Von Hausswolff gjort en serie tablåartade studier av platser som lämnats öde eller ligger i övergivenhetens närhet. Nordanstad visade filmen om den japanska ön "Hashima" och staden i Texas oljefält "Electra". Fler filmer av Nordanstad finns här >>

Avant var ett synnerligen lyckat seminarium och ovanligt många anmälda gjorde årets event till ett av de mer välbesökta. Festivalen avslutades med en middag på Tempelriddaren i Karlstad som ordnats av en av arrangörerna - föreningen Världsaltet.

Henrik Thorson, Film i Värmland

 

Från AVANT10

Diskussion med moderator Daniel Alegi samt deltagarna Bruce McClure, Thomas Nordenstad och Mika Taanila


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0