Bo Widerberg-stipendium till Gabriela Pichler

härligt!!!!


Relaterat

Fakta

Fakta/Gabriela Pichler

Ålder: 30.

Bor: I Göteborg

Utbildning: Filmvetarexamen Halmstad högskola, Dokumentärfilmskolan på Ölands folkhögskola, Filmhögskolan Göteborg 2005-2009.

Filmer: "Nångång" 2004, "Leda" 2007, "Skrapsår" 2008 (prisbelönt på Fresh Film Fest i Tjeckien, Uppsala kortfilmfestival, Internationella festivalen för filmhögskolor i München och Guldbagge för bästa kortfilm 2009).

Fakta/Tidigare pristagare

1997: Agneta Fagerström-Olsson, 1998: Eric M Nilsson, 1999: Lukas Moodysson, 2000: Lars Westman, 2001: Josef Fares, 2002: Stefan Jarl, 2003: Emelie Carlsson Gras, 2004: Babak Najafi, 2005: Nahid Persson, 2006: Shahriyar Latifzadeh, 2007: Jonas Selberg Augustsén, 2008: Petra Bauer, 2009: Jenifer Malmqvist.

Den Göteborgsbaserade filmaren Gabriela Pichler är 2010 års Bo Widerberg-stipendiat. Stipendiet på 30 000 kronor delades ut på torsdagen i samband med Lilla Filmfestival i Båstad.

- Jag är jättestolt, Bo Widerbergs film "Kvarteret Korpen" var en ögonöppnare för mig. Det var första gången jag såg klassproblematik skildrad på svensk film. Jag kunde känna igen mig i det sociala mindervärdeskomplexet och den ständiga jakten på att passa in i och få status, säger Gabriela Pichler.

I sin motivering hänvisar Lilla Filmfestivalens konstnärlige ledare Ulf Berggren till Bo Widerbergs egna pläderingar för en "film som lär sig stava till verklighet, en film som inte beljuger och förtränger verkligheten utan ställer den i ett nytt och sannare ljus".

Den visionen har enligt juryn också Gabriela Pichler givit uttryck för i såväl ord som handling.

- Hon har redan som väldigt ung ett personligt språk och det finns hos henne en enorm lust att berätta i bilder, mycket mer än så kan man inte begära av en filmskapare, säger Ulf Berggren.

Långfilm på gång

Gabriela Pichler är uppvuxen i Flemingsberg, söder om Stockholm, och Örkeljunga i Skåne. Hon har en bakgrund som dokumentärfilmare och är bland annat utbildad vid Ölands folkhögskola och Filmskolan i Göteborg. Tidigare i år belönades hennes kortfilm "Skrapsår" med en Guldbagge. Nu pågår arbetet med hennes första långfilm "Äta. Sova. Dö".

- Den kretsar kring invandrare på landsbygden i Skåne. Jag har som barn till invandrare alltid saknat filmer om det, man ser dem alltid skildrade i förortsproblematik men man ser dem aldrig på landsbygden, säger hon.
Niklas Kjellberg/TT Spektra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0