Populärkultur och opinionsbildning: Facebook, YouTube, Råfilm & TV-serier

Populärkultur, vad har det med utrikespolitik att göra? Den frågan ställer vi oss i veckans program. Dimitri Lennartsson analyserar med hjälp av Simon Lindgren, Dagmar Brunow och Johan Höglund populärkulturens roll som opinionsbildare. Samuel Teeland tar sig an teveserierna “In treatment” och “Be ‘tipul” och försöker ta reda på hur dessa speglar vår samtid. Vi har snackat dokumentärfilmens roll med Alex Veitch från filmkollektivet Råfilm och tillsammans med Göran Danasten från SVT diskuterar vi svensk teves favorisering av amerikanska teveserier och varför det har blivit så.

Lyssna på hela programmet:

http://www.radioupf.se/

Liveintervju: Göran Danasten, inköpare på SVT

Svenskarnas världsbild formas troligtvis i hög grad av det vi dagligen ser på teve och den svenska tablån domineras av engelskspråkiga program. Med ett så enformigt utbud riskerar Sverige att automatiskt sugas in i en amerikansk kultursfär. Radio UPF ringde upp Göran Danasten, programchef och ansvarig för inköp av drama och underhållning på SVT, för att ta reda på hur det går till bakom kulisserna.

[mp3]

________________________________________________________________________________

Intervjuinslag: Råfilm

“Jag tror att film är ett väldigt starkt medium. Annars skulle vi ha kunnat använda andra uttryckssätt egentligen.” Så säger Alex Veicht från filmkollektivet Råfilm. De har varit aktiva sedan 2000 och producerar politiska dokumentärer och filmer från runt om i världen med fokus på sociala problem och utvecklingsfrågor. Just nu är de bland annat aktuella med dokumentären “Det var en gång på riktigt” . Läs mer om kollektivet och deras projekt på www.rafilm.se

[mp3]

________________________________________________________________________________

Inslag: Be ‘tipul/In treatment

Radio UPF:s reporter Samuel Teeland har tittat på den israeliska serien “Be ‘tipul” och “In treatment”, den amerikanska versionen av samma serie, i ett försök att spåra den israeliska och amerikanska populärkulturens kopplingar till den politiska samtiden. Till sin hjälp har han Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Cecilia Uddén.

 

[mp3]

[mp3]

________________________________________________________________________________

Inslag: Populärkultur och opinionsbildning

Vilken roll spelar populärkulturen som förmedlare av ideologier, politiska budskap och som opinionsbildare? Vad har dess globala utvidgning och de sociala mediernas inträde medfört för informationsspridning och politikers trovärdighet? UPF:s reporter Dimitri Lennartsson har gjort en djupdykning i debatten kring populärkultur och opinionsbildning.

[mp3]

________________________________________________________________________________

Enkät: TV- och filmvanor

Bryr sig människor om vad som visas på teve och film? Tror de att teveserier och film påverkar vår verklighetsuppfattning? Radio UPF:s reporter David Paulsson gick ut på stan och frågade: Har du någon favoritfilm eller -teveserie?


[mp3]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0