Kino

Kulturradion: Kino

här kommer de 2 senaste programmen av Kino (Sveriges Radio, P1) - om independentfilm mm - superintressant - lyssna!
Fredag 09 april 2010 kl 18:15
Ur filmen "Lebanon"

I premiäraktuella "Blood Calls You" berättar Linda Thorgren om hur hennes livs stora kärlek visade sig vara en kvinnomisshandlare. I filmen berättar hon sin familjs historia, och hur hon upptäcker att fler kvinnor i släkten haft liknande destruktiva förhållanden.

En annan av helgens premiärer är israeliska "Lebanon", där den israeliske regissören Samuel Maoz om sina högst personliga upplevelser av krigets vardag. Han satt själv i en stridsvagn när de israeliska styrkorna rullade in i Libanon 1982. I spelfilmen "Lebanon" skildrar han hur det känns att sitta inspärrad i krigmaskinens innanmäte.

Två våldsamma och personliga berättelser, där regissörernas personliga trauman blir till film.

Möt regissören Samuel Maoz och hör ett kritikersamtal om "Blood calls you" i veckans Kino.

Dessutom möter vi två av den amerikanska indiefilmens verkliga legendarer. Producenterna Christine Vachon och Ted Hope som tillsammans med regissörer som Todd Haynes, Ang Lee och Todd Solondz förändrat den amerikanska filmvärlden för alltid. I Kino ger de sin bild av framtidens villkor för filmskapande.

Veckans klassiker är Ernst Lubitschs sexkomedi "Trouble in Paradise" från 1932, en föregångare till den genre av fartfyllda romantiska komedier som senare skulle gå under benämningen "screwball comedies".

Programledare: Roger Wilson

Regeringar med fingrar i syltburken, Hitler på youtube och bilderna från den slutna avdelningen.


Fredag 26 mars 2010 kl 18:15
En pojke söker efter sin pappa 3 veckor efter Saddams fall i filmen  "Sons of Babylon".

Följ med bakom de låsta dörrarna på St Görans sjukhus. Maud Nycander har gjort två filmer om livet på en sluten psykiatrisk avdelning. Hör henne berätta om hur hon gick tillväga för att porträttera den sköra balansen mellan sjuk och frisk.

När Mohammed Al-Daradji nya film ”Sons of Babylon” skulle visas på filmfestivalen i Berlin var den irakiska ministern för mänskliga rättigheter på plats i salongen, och efter filmen visades ett tal med premiärministern Nour Al Maliki, som berättade hur viktig filmen var för Irak. Statens representanter hade gjort filmen till sin. Regissören berättar vad han själv tyckte om meddelandena från regeringen i veckans Kino.

Den här veckan kan man se film från Ryssland på minifestivalen Kinorurik i Uppsala och Stockholm. En i raden av nationella filmfestivaler där olika länders kulturinstitut slåss för att få visa upp sitt lands kultur för svenskarna. Men vilken betydelse har festivalerna? Varför är kulturexport en viktig verksamhet? Och vad tjänar Polen eller Ryssland på att ha en filmfestival i Sverige?

Hitler recyklas gång och gång på Youtube. Vanligtvis är det en scen från den tyska filmen ”Der Untergang”, som textas på olika sätt. Hitler uttalar sig då bland annat om  X-box, Michael Jacksons död, Usain Bolts hundrametersrekord och  iPad. Hur kommer det sig att vi aldrig slutar fascineras så att denna diktator som varit död i över 50 år?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0