Jämställd film - en regeringsfråga

DN 2010-04-15

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/jamstalld-film-en-regeringsfraga-1.1077837



Hur få in fler kvinnor i svensk film? Nu ger sig regeringen in i debatten om den ojämlika svenska filmen.


Det är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som nu kallar filmbranschen till ett stormöte om jämställdheten i filmen. Inbjudna är bland andra Filminstitutet, SVT, TV 4 och organisationerna för regissörer, skådespelare, producenter och biografägare.

Bakgrunden är den till synes eviga diskussionen om varför det är så få filmer som görs av kvinnor. En diskussion som tog extra fart när Aftonbladet nyligen publicerade statistik som visar att bara två av de tjugo mest sedda filmerna i Sverige de senaste tio åren är regisserade av kvinnor: "Masjävlar" samt "Eva & Adam – Fyra födelsedagar och ett fiasko".

Annons:

Regissören Kjell Sundvall drog på sig kritik när han till tidningen sade att underrepresentationen delvis är kvinnornas eget ansvar.

– Det är ju inte mitt eller Colin Nutleys fel att de gjort dåliga filmer som inte attraherar.

I kallelsen listar kulturministern fem frågor som hon vill att deltagarna ska besvara inför mötet, däribland "vad gör ni i dag för att öka jämställdheten i svensk film?" och "vad skulle ökad jämställdhet betyda för svensk film?"

"Jämställdhet i svensk film är en viktig fråga för många. Så även för mig", skriver Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande. "Jämställdheten berör inte bara dem som arbetar inom filmen, utan kan också ha betydelse för mångfalden i filmutbudet och därmed för filmpubliken."

Filmregissören och producenten Christina Olofson sitter i styrelsen för lobbyorganisationen Wift, Women in film and television. Hon välkomnar kulturministerns initiativ:

– Vi har arbetat länge med de här frågorna, men det går trögt och tar för lång tid. Vi anser att kvinnorna ska få hälften av pengarna och hälften av utrymmet.

– På den senaste Guldbaggegalan var två av de tre nominerade för bästa regi kvinnor. Då är det svårt att förstå vad den där Aftonbladetdebatten går ut på. Det finns många bra kvinnliga berättare. Att vi inte får se deras historier är en förlust för biopubliken.

Mötet på Kulturdepartementet ska äga rum den 16 juni.

TT Spektra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0