Att wallraffa i Blackface?

ooops, he did it again: tyske journalisten Günter Wallraffs arbetssätt är att med dold identitet avslöja de missförhållanden som råder på olika arbetsplatser. När han nu senast ville uppmärksamma den rätt så öppna smygrasism i det tyska samhället förvandlade han sig i en somalisk invandrare.



Faktum är att han lyckats avslöja hur mycket rasistiskt tänkande som bubblar under ytan i Tyskland. Här blir Gayatri Spivaks argumentation intressant som frågar i vilken mån de marginaliserade i samhället kan få gehör. Fanns inte ngn afrotysk eller ngn svart invandrare man hade kunna fråga? Jo, absolut! Det finns massor med böcker och artiklar skrivna av afrotyska forskare och debattörer. Frågan är bara vem som får gehör för sina erfarenheter. Och det blir de som har diskursivt kapital - som Wallraff. Historien påminner lite om den svenska journalisten från Djursholm eller Östermalm som flyttade till Tensta för att sen publicera sina erfarenheter från "mörkrets hjärta" i en bok - fast man hade kunnat fråga alla Tenstabor om sina erfarenheter.

Men den andra viktiga frågan är om Wallraffs metod egentligen är berättigad. Kolla in Spike Lee's Bamboozled eller Melvin Van Peeble's Classified X för att se att det faktiskt inte är första gången en vit använder Blackface - och att Blackface faktiskt har en lång rasistisk tradition. Samtidigt är saken mera komplicerad. Medan maskeraden hela tiden varit uppenbar i Blackface traditionen - alla i publiken visste att artisterna på scen var vita EGENTLIGEN - så saknas denna distansiering i Wallraffs metod. Han vill åstadkomma fullständig mimikry, dvs hans maskerad ska inte synas.

I alla fall har Wallraffs metod vållat en hel del kritik i de tyska medierna.

för en okritisk rapportering:
http://svt.se/2.22620/1.1751399/gunter_wallraff_bakom_masken


http://www.youtube.com/watch?v=C45g3YP7JOk
Blackface montage ur Spike Lee's Bamboozled




Noah Sow, afrotysk debattör, har kritiserat Wallraffs metod i en intervju.
Under Halloween har hon i stället klätt ut sig i Whiteface - till en Günter Wallraff.





läs mer (på tyska) på Noah Sows blogg      http://www.noahsow.de/blog/?p=1743

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0