Kino - Berlinfestivalen

källa: Facebook

"Kinoredaktionen besöker den här veckan på Berlinalen, Berlins internationella filmfestival. På lite drygt 40 minuter lotsar vi dig runt på en festival där man lyckas kombinera glamour med politik och filmiska experiment.

Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA är ett återkommande tema på årets festival. Finländaren Mika Kaurismäki har gjort dokumentären "Mama Africa" om Miriam Makeba. Svenske Göran Hugo Olsson har hittat material i svenska arkiv som blivit "The Black Power Mixtape 1967-1975" medan "Sing your song" handlar om artisten Harry Belafontes kamp emot orättvisor. Rasfrågan är också närvarande i tävlingsfilmen "Yelling to the Sky", regisserad av Victoria Mahoney. Lisa Bergström har sett filmerna och talat med några av regissörerna.

Regissören Göran Hugo Olsson var inbjuden som festivalens gäst. I sin ljuddagbok har han samlat erfarenheter och tankar om cocktailpartyn, mötet med publiken och framtidens filmpolitik.

Det finns plats även för icke-etablerade filmare på Berlins filmfestival. På Berlinale Talent Campus kan nya, unga talanger från hela världen träffas och inspireras. Lisa Bergström träffade egyptiske Tamer Ezzat och pratade med honom om filmens framtidsutsikter i hemlandet.

Forum Expanded är festivalens satsning på det som befinner sig i gränslandet mellan film och konst. Bland annat den svenska konstnären Annika Larssons videoinstallation Blind. En blindfotbollsmatch som är en reflektion kring hur seende använder sin syn.

En av de svenska kortfilmarna som tävlar i Berlin är Mario Adamson som har gjort "Jag är rund" En leranimation om att vara rund i en värld full av fyrkantiga former.

Invigningsfilmen i Berlin för drygt en vecka sedan var bröderna Coens westernrulle "True Grit". Hör Lars Lönroths klassiker om den gamla versionen av True Grit från 1969, med John Wayne i huvudrollen.

Lasse Hallström kom till Berlin för att berätta att han nu återvänder till den svenska filmindustrin för att filmatisera Lars Keplers "Hypnotisören".

Lyssna fredagen den 18 februari 18.15 i Berlin, eller söndagen 20/2 16.03 i P1. Eller streaming/pod på www.sverigesradio.se/p1/kino"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0