RIP Richard Leacock


revolutioner och media

Kobra om revolutioner och media.
kvar tom 7 juli
http://svtplay.se/v/2367706/kobra/del_2_av_13__kobra_om_revolutioner_och_media

Vilken roll spelade televisionen under upproret i Egypten nyligen? Det talas om Twitter- och Facebook-revolutionen, men vore det inte lika rätt att prata om al-Jazira-revolutionen? Vilken roll spelade egentligen den arabiska tv-kanalen i revolutionsvågens inledningsskede? Kobras Kristofer Lundström besöker huvudkontoret i Quatar.

1971 slog den amerikanske spoken word-artisten Gil Scott-Heron fast att "The Revolution Will Not Be Televised" - istället sker den i människors sinnen. Men stämmer det idag? Låten har överlevt och inspirerar än idag. Samtidigt kommer alla dagens revolutioner hem till våra TV-apparater. Gil Scott-Heron förklarar hur han tänkte när han skrev låten.

De senaste seklets alla revolutioner och folkliga uppror har inte alltid uppnått de högt ställda målen. Men ett är säkert: bilderna finns kvar. Kobra synar revolutionens ansikte i bilder.

Artisten Dennis Lyxzén och Invasionen har specialskrivit revolutionens soundtrack till kvällens program.



"Ett stycke filmhistoria går i graven": Sandrews

"Ett stycke filmhistoria går i graven"

Först såldes biografkedjan, sedan lades filmproduktionen ned och nu slutar Sandrew Metronome att distribuera biograffilm. Kvar i bolaget blir bara DVD-verksamheten.

Källa: Filmnyheterna

http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Sandrew-lagger-ner-filmdistributionen/

 

Sedan 1 juli 2006 ägs Sandrew Metronome till hundra procent av norska Schibsted, som i maj 2010 meddelade att de aktivt letade efter en köpare. Då skedde också nerdragningar inom koncernen och VD:n Birgitta Holmar fick lämna företaget.

2005 sålde Sandrews sina biografer till Triangelfilm, S/S Fladen Film och Atlantic Film. Den affären slutade med att Astoria Cinemas (som biografkedjan döptes om till), efter en del turer med SF Bio, gick i konkurs sommaren 2007 och resterande biografer såldes till Svenska Bio. Och i oktober 2007 slutade Sandrews att producera film.

Nu läggs alltså även filmdistributionen ned och sista filmen Sandrew Metronome distribuerar är "Ritualen" i regi av Mikael Håfström och med Anthony Hopkins i huvudrollen.

- Vi lägger ner på grund av att vår ägare Schibsted anser att biografdistribution inte passar in i deras kärnverksamhet och de flesta som jobbar med biografdistribution kommer att sluta redan den 31 mars, säger Maria Mörner som är chef för biografdistributionen på Sandrew Metronome.

Själv är hon kvar till mitten av april, men sedan är Sandrews biosaga över.

- Vi som har arbetet inom biodistributionen tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt. Vi har älskat det vi har sysslat med och hade gärna fortsatt. Vi hade också ett väldigt bra år 2010 med titlar som ”Harry Potter” och ”Inception” som gjorde att vi var marknadsledande.

Det är också ett legendariskt företag i Filmsverige som helt försvinner från biomarknaden menar Maria Mörner.

- Om man tänker på att Sandrews sedan slutet av 20-talet sysslat med biograffilm så är det ett stycke filmhistoria som går i graven, vilket vi verkligen beklagar, säger hon.

Kvar av det anrika företaget Sandrews blir nu bara DVD-verksamheten.


2011-03-10 Susanne Roger & Love Klein Svensson

RSS 2.0