coolt! Svenska filmskatter online!

ny site: filmarkivet.se


läs om detta i filmnyheterna:
http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Filmskatt-streamas-pa-ny-sajt/


- Under den nyligen avslutade Göteborg filmfestival visade vi sju gamla filmer från vårt arkiv. Och trots att det under festivalen visas omkring 450 otroligt spännande filmer är det den visningen som säljer ut först. Det säljer direkt 700 biljetter och fyller Draken. Det finns helt klart ett stort behov av att se de gamla bilderna.

Det Svenska Filminstitutet tf VD, Bengt Toll, apropå att Filminstitutets och Kungliga Bibliotekets tjänst Filmarkivet.se slogs igång för externa besökare idag, torsdag.

Så här från start handlar det om 320 filmer som gratis streamas på webbplatsen. Och 300 nya är på väg in under året. Förhoppningen är att det sedan ska fortsätta att utökas med några hundra filmer per år. För det finns mycket som nu mest samlar damm. Bara Filminstitutet har 22 000 filmer i sitt arkiv. Till det kommer kungliga Bibliotekets samlingar. Dessutom är ett avtal på gång med SVT om deras cirka 5 500 kort- och journalfilmer som de tog över från SF på 1960-talet.

Här finns allt möjligt och det går att söka filmer på en mängd sätt, som geografiskt, tematiskt eller efter tidsperiod. Du kan se när Greta Garbo gråter när hon lämnar Stockholm (1929) och när Olof Palme inviger Filmhuset (1971). Eller reklamfilm av Roy Andersson eller med Alice Babs.

Tidsmässigt finns här film från den allra första svenska filmen, den 20 sekunder långa ”Konungens av Siam landstigning vid Logårdstrappan” från 1897 till Folkpartiets reklamfilm inför valet 1994 (med Bengt Westerberg som snabbspelande bordshockeyfigur).

46 av stumfilmerna har fått specialskriven och nyinspelad musik av Matti Bye.

Projektledare för det hela har Kajsa Hedström på Filminstitutet varit.

Kajsa Hedström, vad tror du blir mest populärt?
- Något naket, så är det alltid. Det finns en nudistfilm från 1932 där en person blir intervjuad om nudism och så är det lite naket i slutet av filmen. Annars tror jag att filmer om geografiska platser blir populära. Folk är intresserade av att återvända till hembygden. Och så självklart putslustiga reklamfilmer, säger Kajsa Hedström. 

Läs mer:
www.filmarkivet.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0