”Videocracy” vann Tempo Documentary Award

källa: filmnyheterna




Erik Gandini belönades med blommor, diplom, ära och 75 000 kronor när "Videocracy" vann Tempo Documentary Award.
Foto: Fredrik Zillén

Erik Gandini tog hem Tempo Documentary Award och 75.000 kronor med sin film ”Videocracy” när priserna för Tempo Dokumentärfestival delades ut under lördagkvällen.


Glädjetårar flödade ett flertal gånger under lördagskvällen när Tempo Dokumentärfestival delade ut en rad priser på biografen Victoria i Stockholm – Tempo Documentary Award, STHLM.DOC, New Doc och Tempo Radio Award. Dessutom utsågs vinnare av ett specialpris från Svensk kortfilm c/o Folkets Bio, Lena Hellman-stipendiet och Sveriges Radios nyinstiftade Susanne Björkman-stipendium. Faktum är att prisutdelande startade redan på fredagskvällen då tävlingen Tempo Pitch avgjordes.


Tempo Pitch stoltserar med att vara Sveriges största pitchpris för dokumentärfilmer och ger segraren 75 000 kronor till projektet. I år var det sex projekt som hade först åtta minuter på sig, inklusive filmklipp, att presentera sin kommande film. Därefter var fanns ytterligare 12 minuter till frågor från juryn innan det var dags att kliva ner från scenen. Nytt för i år var att det hela avgjordes på scen med publik på plats i biografen Rio.


Stina Gardell, Ivan Blanco och Nur Tutal mitt under deras pitch.
Foto: Fredrik Zillén



Årets vinnare blev filmen ”Det bor en hemmafru i mig” av Nur Tutal, Ivan Blanco och producenten Stina Gardell. Juryn för Tempo Pitch bestod av: Jesper Bergom-Larsson, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Tove Torbiörnsson, Svenska Filminstitutet och Charlotte Hellström, Sveriges Television, och motiveringen till priset var:
"Tempo Pitch 2010 - Sveriges största dokumentärpitchpris på 75 000 kr - går till ett modigt och laddat projekt som utmanar normer och värderingar. Vi vet inte var projektet kommer att landa, men våra förhoppningar är att denna starka trojka tar oss med på en inre såväl som en yttre resa. Vi önskar er lycka till på färden!"

Kvällens tyngsta pris, Tempo Documentary Award, som ger 75 000 kronor till regissören gick alltså till Eric Gandini för hans mycket uppmärksammade ”Videocracy”. Han fick priset med motiveringen: “Via ett mästerligt användande av TV-bilder som kan framstå harmlösa, men som döljer maktstrukturer och sprider en manschauvinistisk världsbild fri från innehåll och mening, visar regissören hur ett land har genomlevt en absurd och skrämmande kulturell revolution. Med stilistisk säkerhet, humor och en unik tillgång till sina källor utmanar filmskaparen en av Europas mäktigaste män på sin egen hemmaplan. Ett avgörande och skrämmande dokument om dagens Italien, och betydelsen av fria och opartiska medier.”

Här delades det även ut ett hedersomnämnande som gick till Linda Thorgren för filmen ”Blood calls you”.

Priset STHLM.DOC gick till Emelie Wallgren och Ina Holmqvist för ”Så nära” med motiveringen ”Medkänsla och närvaro följer filmen två tonåriga flickors turbulenta, intensiva och kärleksfulla vänskap i den gemensamma jakten på livets möjligheter och omöjligheter. Och på Bill och Tom.” 

New Doc gick till Ahang Bashi för hennes film ”Paradiset”. Juryn motiverade sitt val med orden: “En vackert orkestrerat film av en lyhörd ny filmare som måste göra mer film. Filmen lyckas på ett osentimentalt sätt och med stor sensibilitet och humor kommunicera vårt behov av att bli förstådda. Helt genialisk! Priset New Doc går till Ahang Bashi förfilmen ’Paradiset’.”

Här valde juryn att även dela ut ett hedersomnämnande som gick till Johan Aaron Hjort för filmen ”Systrar”.

Tempo Radio Award tilldelades Robert Barkman för ”Jag heter Joakim” med motiveringen “För modet att överlämna sin mikrofon och genom det låta lyssnaren kliva rakt in i en ung pojkes vardag och eget universum. Robert Barkmans bearbetning av materialet är nydanade och så stilistiskt säkert att det inte märks, bara känns i magen.”

Två hederspris i radiokategorin delades också ut. Ett gick till David Rune för ”Bortom uppehållsvädet” medan det andra gick till Amanda Glans för ”Jag ringer dig ibland”.


Efter ett inledningstal av Sveriges Radios VD Mats Svegfors fick Amanda Glans ta emot Susanne Björkman stipendiet. 
Foto: Fredrik Zillén
Så delades det ut två stipendier. Lena Hellmans minnesfonds-stipendium gick i år till Maud Nycander medan det av Sveriges Radio nyinrättade Susanne Björkman stipendiet tilldelades Amanda Glans.

Vinnaren av Folkets Bios kortfilmspris får sin film visad på minst 24 biografer och distribution på DVD. Priset gick till Ryszard Solarz för ”Bombay x-ray”. Motivering: “Vi får veta vad livets villkor innebär i en berättelse om vardagen, klimathotet, globaliseringen och framtiden. En film som skildrar ett skeende med absolut gehör.”


Alla vinnare.

2010-03-14 Fredrik Zillén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0