Verklighetens ”Inglourious Basterds”

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/hans-landa-i-tarantinos-inglourious-basterds-fanns-pa-riktigt-1.1062784

Uppdaterat i dag. 11:59. Publicerat i dag. 11:09

All Over Press Christoph Waltz som filmvärldens svar på Karl Wolff.

Tarantinos ”Inglourious Basterds” skildrar andra världskriget på ett högst fantasifullt sätt. Men karaktärerna i filmen har en tydligare förankring i verkligheten.

Quentin Tarantinos Oscarsbelönade film ”Inglourious Basterds” spelar upp ett spektakulärt slut på andra världskriget som ligger långt ifrån sanningen.

Men några av filmens element kan ligga närmare verkligheten än vad filmens skapare var medvetna om. Den intelligenta SS-översten och ”judejägaren” Hans Landa, som spelas av Oscarsvinnaren Christoph Waltz, har en påtagligt verklig historisk motsvarighet.

I The International Herald Tribune skriver historikern Istvan Rev att karaktären Hans Landa löst bygger på en av tredje rikets högsta officerare. SS-mannen Karl Wolff har många likheter med Hans Landa, som i filmen förhandlar om immunitet i utbyte mot att ”the basterds” får döda Hitler och det tyska rikets högsta ledning.

I likhet med Tarantinos karaktär gjorde också Wolff en överenskommelse med de allierade när krigslyckan vänt för de tyska makterna. Wolff ansvarade för det område i Italien som tyskarna hade i besittning, och var tillsammans med andra SS-officerare delaktig i deporterandet av judar till koncentrationslägren. Vid rättegången i Nürnberg klarade sig Wolff undan hårdare straff genom att förse de allierade med bevis mot andra nazister.

Karl Wolff kapitulerade, tillsammans med hundratusentals soldater, till den blivande CIA-chefen Allen Dulles som under förhandlingarnas gång fattat tycke för SS-officeren.

Historikern Istvan Rev skriver i The International Herald Tribune att Dulles fann Karl Wolff aristokratisk, förtroendeingivande och även ”Goetheliknande”. Något som även det kan späda på Wolffs likhet med den fiktive Hans Landa.

Daniel Gustafsson

[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0