Tortyr i fransk tv-sändning

 

 

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tortyr-i-fransk-tv-sandning-1.1062813


Uppdaterat i dag. 12:45. Publicerat i dag. 11:27

Foto: AFP Photo/France 2 En bildsekvens från "the Game of Death" där deltagarna torterar vad de tror är andra deltagare med elchocker.

Fransk tv tar underhållningen till en helt ny nivå. I ”The Game of Death” utsätter deltagarna en man för elchocker tills han skendör.

Tävlingen går ut på att deltagarna ställer frågor till vad de tror är en annan deltagare. Svarar personen fel får de chocka honom med 460 volt. I programmet fortsatte 81 procent av deltagarna att chocka personen, trots att denne bett om att bli utsläppt och slutligen skendött.

”De ville inte göra det, de försökte övertyga den auktoritära personen om att de borde sluta, men de klarade inte av att göra det”, säger Christophe Nick, en av producenterna, till AFP.

Tillsammans med en grupp psykologer samlade han ihop 80 volontärer och sade till dem att de skulle vara med i ett pilotavsnitt av ett nytt tv-program. Varken deltagarna eller publiken kände till att programmet inte var på riktigt.

64 av de 80 deltagarna utsatte personen för elchocker till dess att han skenbart dog. Enligt Reuters skrattade deltagarna vid åtminstone ett tillfälle under programmets gång och endast 16 deltagare lämnade tävlingen.

”Jag var orolig för deltagaren, men samtidigt rädd för att förstöra programmet”, säger en deltagare till AFP.

En annan deltagare, vars judiska farföräldrar hade förföljts av nazister, förvånades över sitt egna beteende.

”Jag har alltid frågat mig hur de (nazisterna) kunde göra det. Hur de kunde lyda sådana order. Och där stod jag och lydde dem själv”, säger hon.

Programmet är inspirerat av Milgramexperimentet, som på 1960-talet ville utreda vilka funktioner som möjliggör att människor deltar i massmord. Experimentet utvecklades med bakgrund i förintelsen och rättegången mot Adolph Eichmann.

En psykolog uttalar sig skeptiskt till AFP över värdet av programmet, eftersom deltagarna skrev kontrakt på att de skulle lyda programledarens instruktioner. Men enligt producenterna var det just det som var tanken med experimentet.

”När televisionen bestämmer sig för att missbruka makt kan den göra vad som helst med vem som helst. Den har en fruktansvärd makt”, säger tv-producenten Christophe Nick, och drar paralleller till Stanley Milgrams experiment.

"I Milgrams fall lydde 62 procent av deltagarna order; med televisionen är det 81 procent", säger han till Reuters.

Karl Dalén

[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0