Kino - fängelser, balettsalar och det allra innersta

Slutna rum och öppna dörrar
-fängelser, balettsalar och det allra innersta

Kulturradion: Kino

http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramID=3051

- Fredag 19 mars 2010 kl 18:15

Filmen "en profet" är regisserad av Jacques Audiard. Huvudkaraktären Malik El Djebena spelas av Tahar Rahim Filmen "en profet" är regisserad av Jacques Audiard. Huvudkaraktären Malik El Djebena spelas av Tahar Rahim

I veckans Kino gläntar vi på dörren till slutna rum som få får tillträde till, men som vi gärna fantiserar kring. Vi möter även de som valt att öppna dörren till sitt innersta och visa upp sina liv för biopubliken.

I veckan går kritikerhyllade "En profet" upp på de svenska biograferna. Kino tittar närmre på fängelsefilmen som genre. En brutal, våldsam och mycket manlig värld som verkar vara oemotståndlig för filmskapare. Bland annat träffar vi X-cons förening Fängslande kultur för att försöka reda ut vad som är fängelsedramats oemotoståndliga charm.

Den danske regissören Nils Malmros saknar aldrig idéer till sina filmer. Sedan  början av 70-talet har han gång på gång hämtat inspiration från sin barndom och uppväxt till sina långfilmer. Till exempel Kunskapens träd från 1981, som till och med räknas som dansk kulturkanon på filmområdet. I sin senaste film Kærestesorger skildrar han sin gymnasietid, och den olyckliga kärlekens våndor.

Att berätta om sig själv och sitt liv är inte ett grepp som dokumentärfilmaren Frederick Wiseman gillar. Följ med den legendariske regissören in på Parisoperans balettrepetitioner. Där är Wiseman en tyst iakttagare som med kameran visar hierarkierna, perfektionen och dansens verkliga pris.

Programledare: Roger Wilson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0