Google stoppar Kina-censur

http://www.dn.se/ekonomi/google-stoppar-kina-censur-1.1065721

Uppdaterat 2010-03-22 22:56. Publicerat 2010-03-22 20:44

Internetjätten Google meddelade på måndagen att företaget har stoppat censuren av sin kinesiska sökmotor Google.cn. Genom att vidarelänka från Google.cn till Hongkongbaserade Google.com.hk ska användarna slippa censuren, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Tidigare i dag stoppade vi censuren på våra söktjänster Google Search, Google News och Google Images på Google.cn”, uppgav företagets chefsjurist David Drummond i ett blogginlägg på måndagen.

”Den kinesiska ledningen har under våra diskussioner varit kristallklar med att självcensur är ett icke förhandlingsbart juridiskt krav”, skriver Google vidare.

Företaget avser dock att fortsätta med försäljning och med sitt forsknings- och utvecklingsarbete i Kina, enligt inlägget.

Beskedet kom strax efter det att USA:s utrikesdepartement meddelat att man hade ”mycket starka indikatorer” på att Google inom kort skulle göra ett viktigt uttalande.

I fredags skrev kinesiska medier att Google kommer att lägga ner sin verksamhet i Kina den 10 april, men från Google självt hördes då ingen kommentar.

Företaget har dock tidigare varslat om att det ska lämna Kina efter avslöjanden om cyberangrepp och intrång i e-postkonton på Gmail, tillhöriga kinesiska människorättsaktivister.

Intrången är en av flera frågor som ökat spänningen mellan USA och Kina inom diplomati och handel. Google har tidigare fått kritik för att ha böjt sig för kinesiska krav och infört ett filter på google.cn.

När DN.se skrev in Google.cn i adressfältet vidarelänkades vi direkt till Google.com.hk. Frågan är nu vad de kinesiska myndigheternas motdrag blir.

En antydan i den vägen kom senare på måndagen då Kina gick ut och deklarerade att Googles beslut att häva censuren är ”helt fel”, enligt en rapport från statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Enligt nyhetsbyrån anser Kina också att Google nu ”brutit mot ett skriftligt löfte”.

Samtidigt förklarade Vita huset att man är ”besviken” över att Google och Kina inte lyckats träffa någon överenskommelse.

TT-AFP-Reuters-DN.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0