David Fincher aktuell att filma Stieg Larsson

källa:
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/fran-fight-club-till-millennium-serien-1.1061957


Uppdaterat i dag. 15:52. Publicerat i dag. 10:04

Foto: Knut Koivisto Lisbeth Salander (Noomi Rapace) i "Flickan som lekte med elden".

”Fight Club”-regissören David Fincher är den hetaste kandidaten att ta sig an Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor” när Millenniumserien blir Hollywoodtrilogi. Spekulationerna om vilka skådespelare som ska göra huvudrollerna fortsätter.



Turerna kring fenomenet Stieg Larsson fortsätter, nu på andra sidan Atlanten. Regissören David Fincher, som legat bakom Brad Pitt-filmer som "Seven", "Fight Club" och senast "Benjamin Buttons otroliga liv", är den hetaste kandidaten att regissera Hollywoodversionen av "Män som hatar kvinnor" ("The girl with the dragon tattoo"). Det rapporterar det brittiska filmmagasinet Empire på webben.

Det är filmbolaget Sony som tillsammans med Yellowbird har rättigheterna till de engelskspråkiga filmversionerna av "Millennium"-trilogin och det är redan klart att tungviktaren Scott Rubin ("No country for old men" och "Revolutionary Road") ska producera, tillsammans med Yellow Bird, Ole Söndberg och Sören Stärmose.

David Fincher har just avslutat filmen "The Social Network" för samma bolag. Som titeln antyder rör det sig om historien om Facebook efter manus av "Vita huset"-skaparen Aaron Sorkin. Enligt Empire ska cheferna på Sony ha blivit så förtjusta i resultatet att de erbjöd Fincher det eftertraktade "Millennium"-giget på stående fot.

- Men det är för tidigt att säga, påpekar producenten Sören Stärmose när DN.se når honom på mobilen.

Skulle du vilja se David Fincher som regissör?

- Han är absolut intressant. Han har gjort många bra filmer förut och håller hög klass. Men, som sagt, det är för tidigt att säga något mer, säger Sören Stärmose.

Vidare spekuleras det för fullt om vem som ska spela Lisbeth Salander. Det senaste budet är att rollen ska gå till stjärnskottet Carey Mulligan, bioaktuell i Oscarsnominerade "An education". Tidigare har bland andra "Twilight"-stjärnan Kristen Stewart kopplats samman med rollen.

Som Mikael Blomkvist har namn som George Clooney och Brad Pitt cirkulerat i omgångar. Om man ser till David Finchers tidigare filmer torde den senare återigen vara högaktuell för rollen. Genom åren har Fincher/Pitt varit något av ett kreativt dreamteam som lyckats som allra bäst i varandras närvaro. Här är de moderna klassikerna "Seven" och "Fight Club" bildbevis nummer 1 och 2.

I kommentarerna till Empire-artikeln är dock de brittiska läsarna minst sagt skeptiska till amerikaniseringen av "Millennium"-projektet. Det hänvisas till "det skandinaviska mästerverket" som Hollywood inte kommer att kunna göra rättvisa, och att inte ens en så pass visuellt skicklig regissör som David Fincher kommer att kunna hindra att historien tappas på blod genom att man stryker vissa obehagliga sekvenser, som till exempel våldtäktsscenen, för att inte stöta sig med den breda publiken. Även Carey Mulligan avfärdas som en allt annat än trovärdig Lisbeth Salander av Empire-läsarna.

David Fincher är, för övrigt, en minst sagt upptagen man. Han ska även vara aktuell som regissör för "Pawn Sacrifice" om schackmästaren Bobby Fischer. Ett annat projekt i utvecklingsstadiet är en nyinspelning av den animerade kultfilmen "Heavy Metal".

Henrik Arvidsson

[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0