svensk film inspirerar danskarna

http://www.sfi.se/sv/press/Pressarkiv/Sjutton-svenska-filmer-pa-CPHDOX/

pressmeddelande från SFI

Nu tittar Danmark mot Sverige för inspiration. På årets upplaga av dokumentärfilmfestivalen CPH:DOX, 6-15 november, visas en mängd svenska filmer – och inte enbart dokumentärer. Särskilt fokus ges konstnären Nathalie Djurberg och svenska filmare gästar festivalen för gästföreläsningar.

Dirty Diaries är en av alla svenska filmer som visas på CPH:DOX Foto: Story
Dirty Diaries är en av alla svenska filmer som visas på CPH:DOX Foto: Story

Hela sjutton svenska filmer ingår i specialsektionen Made in Sweden på CPH:DOX. I långfilmsklassen tävlar H:r Landshövding av Måns Månsson, Videocracy av Erik Gandini och Maggie vaknar på balkongen av Mark Hammarberg, Ester Martin Bergsmark och Beatrice ”Maggie” Andersson.
I kortfilmstävlingen möts Subtitles av Anders KreugerI Love the Game of the Hockey, en dokumentär om det som inte är hiphop i förorten av Robin Färdig och samtliga filmer av konstnären Nathalie Djurberg vars leranimationer tillägnas särskilt fokus.

Bland övriga svenska filmer finns Mia Engbergs feministiska kortfilmsprojekt Dirty Diaries, Filmen jag inte pratar om längre av Jesper Ganslandt och Martin Degrell om filmskapande och entreprenörskap i IT-åldern samt Tarik Salehs animerade dystopi och festivalfavorit Metropia.

Festivalen ordnar också en paneldebatt om svensk films talangutveckling och produktion där bland annat de svenska filmkonsulenterna Tove Torbiörnsson och Peter ”Piodor” Gustafsson deltar tillsammans med producenterna Erika Wasserman (Fasad) och Erik Hemmendorff (Plattform Produktion).

– Jag är oerhört glad över att de uppmärksammar det svenska filmundret. De har tagit det bästa vi har och jag är också imponerad över mixen i deras urval. CPH:DOX har på sju år etablerat sig som en av de främsta festivalerna i Europa, säger Sara Yamashita Rüster, dokumentäransvarig på Filminstitutets utlandsavdelning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0