I manusstjärnornas oglamourösa värld – från Beck till Slumdog Millionaire: veckans Kino

I veckans Kino träffar vi filmbranschens allra hemligaste megastjärnor - manusförfattarna. De som egentligen uppfinner allt som händer på vita duken.



Möt svensk kriminalfilms främsta power couple: Rolf och Cilla Börjlind. Tillsammans har de skrivit manus till hela 26 stycken Beckfilmer, men också tv-serien ”Morden”, som började visas på SVT i veckan. För Kinos Sara Lundin berättar de om den våldsamma sverigebilden i Beckfilmerna, och hur man orkar variera repliker om stänkare år ut och år in.

Efter att ha belönats med en Oscar för sitt manus till ”Slum Dog Millionaire” är Simon Beaufoy en av världens största manusstjärnor. Han förklarar varför det aldrig kommer att bli någon uppföljare på filmen. Och hemligheten bakom ett bra manus - livserfarenhet.

Dessutom försöker Kinos reporter Peter Hansson vinna en manustävling för barnfilm. Han tar hjälp av Jujja Wieslander (”Mamma Mu”) och Marianne Strand (”Pirret”) som lär honom allt han behöver veta om hur man visar respekt för barn och hämtar inspiration från Tarkovskij.

Veckans klassiker är den amerikanske författaren Millard Kaufman, som skrev filmer för MGM under Hollywoods glansdagar, men som också var med om den brutala häxjakten på kommunister. Han berättar om dagen han blev uppkallad på chefens kontor för att skriva på sin uppsägningsansökan.

Programledare: Roger Wilson

lyssna igen:

http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramID=3051

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0