Rekordår för svensk film


En del av årets alla prisbelönta svenska filmare. Från vänster ser vi William Johansson.... Hur många känner du igen?
Foto: Fredrik Zillén



källa: filmnyheterna.se

2009-12-14 Susanne Roger


2009 ser ut att bli det bästa året på 2000-talet för svensk film, både på hemmaplan och internationellt.



Än så länge saknas besökssiffrorna för december, men statistiken visar ändå att aldrig under hela 2000-talet har svensk film setts av så många människor som i år. Och de totala besökssiffrorna för biograferna för 2009 överträffas bara av 2003 som fick draghjälp av både del två och tre i Sagan om ringen-trilogin.

I år är det naturligtvis ”Millennium-filmerna” som drar upp statistiken, ”Män som hatar kvinnor” och ”Flickan som lekte med elden” toppar både listan för mest sedda svenska film och mest sedda film jan-nov 2009. Men även filmer som till exempel ”Sommaren med Göran” och ”Bröllopsfotografen” har höga publiksiffror (Filmnyheterna återkommer med heltäckande statistikrapport när årets totalsiffror har räknats samman).

Även internationellt har det gått bra för svensk film. Filminstitutets utlandsavdelning talar om ett rekordår. Det gjorde man redan förra året då svenska filmer samlade ihop 92 internationella priser. På den årliga prisvinnarträffen i Filmhuset (se bild) idag måndag presenterades 56 filmer som under 2009 belönats med sammanlagt fler än 150 priser på festivaler världen över. Utslaget på året blir det nästan ett pris varannan dag.

Långfilmerna ”Flickan” (Fredrik Edfeldt) och ”Patrik 1,5” (Ella Lemhagen) har vunnit många priser liksom Patrik Eklunds kortfilmer ”Slitage” och ”I stället för abrakadabra”. Den förstnämnda kortfilmen vann Kritikerveckans stora pris i Cannes och den sistnämnda är nu shortlisted för en Oscar.

Bland dokumentärerna gick flest priser till den animerade filmen ”Slavar” av Hanna Heilborn och David Aronowitsch med hedersomnämnande i Berlin och priser i bland annat Rom, Leeds och Annecy. Andra dokumentärer som låtit tala om sig är ”Videocracy” och ”Drottningen och jag”.

Se hela listan på filmer här
http://filmnyheterna.se/Nyheter/2009-rekordar-for-svensk-film-/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0