aktuellt om filmcensur i Sverige

Källa: Kulturnyheterna (SVT)

http://svt.se/2.27170/1.1818749/biografbyran_vill_se_18-arsgrans_pa_bio?lid=senasteNytt_1449082&lpos=rubrik_1818749

Biografbyrån vill se 18-årsgräns på bio

Publicerad 17 december 2009 - 19:07
Uppdaterad 17 december 2009 - 19:22

I juni överlämnade Marianne Eliasson sin utredning om vuxencensuren till regeringen. Sedan dess har berörda parter inom filmsverige lämnat in sina remissvar. En av de tyngsta remissinstanserna är Statens biografbyrå och de vill nu se ytterligare en åldersgräns på svenska biografer: 18 år.

Regeringens utredare föreslår att filmdistributörer ska kunna sätta 15 år på en film och då helt strunta i att lämna in filmen för granskning.

Biografbyrån håller inte med och vill att distributörerna ska kunna välja att sätta 18-årsgräns istället och först då kunna strunta i att låta filmen bli granskad. Enligt biografbyråns förslag skulle de granska alla filmer som filmdistributörena vill ha 15-årsgräns eller lägre på. I praktiken en åldersgräns på 18 år således.

- Hela det här resonemanget, från vår sida, bygger på att man är vuxen först när man är 18 år. Och det baserar vi på FN:s barnkonvention och vi tycker också att den svenska myndighetsåldern överensstämmer med detta, säger Anki Dahlin, direktör för Statens biografbyrå.

15-årsgränsen har länge varit den högsta i Sverige. Varför ändra på det?
- Utredningen heter "Avskaffande av filmcensuren för vuxna, men förstärkt skydd för barn och unga mot skadlig mediepåverkan". Vi tycker att det mot den bakgrunden är rimligt att tänka på när man är barn och ung respektive vuxen. Det följer av det resonemanget att vi i sådana fall skulle få en ny åldersgräns, säger Dahlin.

Senast biografbyrån var ordentligt i blickfånget var i samband med att deras åldersgräns för New Moon överklagades. Till slut sänkte kammarrätten byråns åldersgräns från 15 till 11 år. Med biografbyråns förslag skulle filmen ha kunnat setts av 12-åringar eftersom de vill att filmer som får 15-årsgräns ska kunna ses av yngre i vuxens sällskap. Så är det inte idag då 15-årsgränsen är absolut. Och det vill man nu istället att 18-årsgränsen ska bli.

Så om en 16-åring vill se en film med 18-årsgräns med sin pappa?
- Det skulle inte gå för, enligt vårt förslag, har vi satt 18-årsgränsen som en absolut gräns.

Anders Silvergren Blåder


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0